2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Ekspertiz raporu nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

11 Eylül 2018

Kuzey Kıbrıs emlak sektöründe oldukça duyulan ekspertiz nedir, ekspertizde kaç yöntem var? Peki, ekspertiz raporu ne demek, ekspertiz raporunu etkileyen kriterler neler, gayrimenkulün hangi özellikleri bu raporda yer alıyor? Bu soruların cevapları Kıbrıs Emlak Merkezi’nde…



EKSPERTİZ NEDİR?

“Ekspertiz” Fransızca kökenli bir kelime (expertise).

Ekspertiz, bilirkişi tarafından yapılan inceleme demek. Yani bir uzman (eksper) tarafından gayrimenkul ile ilgili değerin belirlenmesi işlemi “ekspertiz” olarak tanımlanıyor.

Gayrimenkul sektöründe bir taşınmaz malla ilgili ekspertiz işlemleri, belirli kurallar çerçevesinde yapılıyor ve gayrimenkul değerleme işlemini kapsıyor.

EKSPERTİZDE 4 YÖNTEM

Gayrimenkul değerlemesi dört ayrı yöntemle gerçekleştiriliyor:

*Maliyet yöntemi

Maliyet yönteminde, bir alıcının gayrimenkul için yerine koyma maliyetinden daha fazla bir bedel ödemeyeceği varsayımından yola çıkılarak gayrimenkul için değer belirleniyor.

*Emsal yöntemi

Emsal yönteminde, söz konusu gayrimenkul için benzer ve satışı gerçekleşmiş bir başka gayrimenkul emsal alınarak işlem yapılıyor.

*Geliştirme yöntemi

Geliştirme yönteminde, değerlemesi yapılacak gayrimenkulün farklı bir amaçla kullanılması halinde kazanacağı değer hesaplanarak ilerleniyor.

*Finansal yöntem

Finansal yöntemde ise gayrimenkulün belirli bir zaman diliminde elde edeceği değer üzerinden ekspertiz işlemi yapılıyor.

EKSPERTİZ RAPORU NEDİR?

Satın alınacak gayrimenkulun yaş, konum gibi özelliklerine göre değerinin belirlenmesi işlemi.

EKSPERTİZ RAPORUNU ETKİLEYEN 10 KRİTER

Ekspertiz raporu, gayrimenkullerin piyasa değerini birtakım kriterlere göre belirlemesiyle biliniyor. Özellikle konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyenler için ayrı bir önem taşıyor. Çünkü, ekspertiz raporu konut kredisi kullanımında zorunluluk taşıyor.

Bankalar, ekspertiz raporuna göre gayrimenkulün krediye uygunluğuna ve kredi miktarına karar veriyor. Peki, ekspertizler raporu hazırlarken gayrimenkulü hangi kriterlere göre değerlendiriyor?

İşte, ekspertiz raporunda yer verilen gayrimenkul bilgileri:

*Açık adresi ve konumu,

*Malik bilgisi,

*Tapu bilgileri,

*Türü,

*Binadaki kat sayısı,

*Yaşı,

*İmar durumu,

*Fiziki durumu ve tesisat, iç dekorasyon vb. özellikleri,

*İtibarı,

*Ulaşım olanakları.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır