2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Devidas Estates Brokerı Yusuf Devidas’tan Kuzey Kıbrıs’a yatırım çağrısı!

20 Aralık 2019

KKTC’de yatırım düşünenler neler yapmalı? Hangi noktalara dikkat etmeli? KKTC emlak sektörünün genç markalarından Devidas Estates Brokerı Yusuf Devidas ile, piyasayı değerlendirdik.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, emlak sektöründe son 5 yılı oldukça hareketli yaşadı.

Yeni markalar girdi pazara, yeni acenteler kuruldu.

Birçok kişi işini bıraktı, gayrimenkul sektöründe kariyer yapmaya yöneldi.

Son bir yılda ise işler biraz tersine döndü.

O dönem hevesle açılan bazı işletmeler kepenk indirdi, bazıları küçüldü.

Fakat yeni açılan yok mu, var.

Bu kez açılanlar ise alanında uzmanlaşan, birikimini kendi markası için değerlendirmek isteyenler.

O markalardan biri de Devidas Estates.

KKTC emlak sektöründe, birçok acentede gayrimenkul danışmanlığı yapan Yusuf Devidas, artık kendi markasıyla sektörde…

Peki Devidas Estates neler yapıyor?

Yol haritasında ne var?

Kıbrıs Emlak Merkezi kurumsal üye emlak acentelerinden Devidas Estates Brokerı Yusuf Devidas ile piyasayı yorumladık…

– Firmanız neler yapıyor?

Bizim firmamız daha Ağustos ayında kuruldu. Daha çok yeniyiz. Ama ben 2015 senesinden beri emlak piyasasındayım. Zaten adaya taşınmam 7 sene oldu. Keller Williams firmasıyla başladım. Onların kuruluş aşamasında vardım. H&B Gayrimenkul’de çalıştım bir süre, sonra Boray Emlak’a geçtim. Orada da bir süre çalıştıktan sonra ayrılıp kendi şirketimi kurdum.

“LÜKS PROJELERİ DAHA RAHAT SATIYORUZ”

– 2019 nasıl geçti?

2019 tabi sıkıntıların olduğu bir yıl oldu. Türkiye ekonomisi burayı çok etkiliyor biliyorsunuz. Sıkıntıların olduğu bir zaman. Ama yine de Kıbrıs piyasası bana göre Türkiye’deki emlak piyasasından daha şanslıydı. En azından emlak ve konut fiyatları, özellikle de arsa fiyatları Türkiye’deki gibi dramatik bir düşüş yaşamadı burada.

Ve şunu gördüm özellikle nitelikli ve lüks projelerde artış oldu bence. Talep daha fazlaydı. Çünkü öbür B-C sınıfı projelerde stok fazlası da çok var. Ama daha lüks konutlarda talebi tam karşılayamadığı için çok lüks konut yok. Lüks derken de yanlış olabilir. Konforlu ve nitelikli site tarzında, işçiliği ve kullanılan malzeme verdiği hizmetler gibi sitelerde veya apartmanlarda müşteri talebi devam ediyor gibi. Hala da devam ediyor.

Onları daha rahat satıyoruz. Daha kolay satıyoruz fiyatları yukarıda olmasına rağmen. İnşaat firmalarının da bu yöne yönelmesi lazım, çünkü müşteriye bir şeyler sunmanız gerekiyor.

İyi malın alıcısı her zaman vardır.

“2020’DEN UMUTLUYUZ”

– 2020 beklentileriniz ne yönde?

Bakalım göreceğiz. 2019 bana göre çok kötü bir sene değil. Ben kendi satışlarımdan da biliyorum. Yani Türkiye ile karşılaştırdığımız zaman burası yine de önünde gitti bence. 2020’den umutluyuz.

“AKDENİZİN’İN EN UCUZ EMLAK KONUT PİYASASI”

– Sektörünüzün daha da iyileşmesi amacıyla yeni yıl için önerileriniz neler?

Kaliteli konutların yapılması lazım. Bazı servislerin verilmesi lazım.

Kıbrıs sığ bir piyasa. Müşteri olarak yerliye yönelmek bir yere kadar. Emlak firmalarının yurt dışına açılıp, yurt dışından müşteri bulmaları lazım.

Baktığınız zaman Kuzey Kıbrıs şu an Akdeniz’in en ucuz emlak konut piyasası. Ben araştırmamı yaptım. KKTC’de m2 satış fiyatı, ortalama 500-600 Euro civarında. Yanı başımızda Güney Kıbrıs var. Oraya baktım 1500 Euro ortalaması.

İspanya’ya bakıyorsun, aynı şekilde. Malta 4000-4500 Euro civarında, üstelik bizden küçük o ada. Ama bakıyorum projelere, hep nitelikli projeler orada. Site yatay residence veya dikey gidiyorsa, hep bir şeyler var ve zevkli yapılmış projeler. Onun için burası çok ucuz kalıyor.

Hiç uzağa gitmeyin, yan tarafta Güney Kıbrıs var ve 3 katı fiyatta buranın. Tanınmayan bir ülke olabilir Kuzey Kıbrıs, ama bu risk alınır yine burada. Yaşamak için bir kere gerçekten inanılmaz bir yer Kuzey Kıbrıs. Güvenlik açısından çok iyi, insanları.

Özellikle de eğitimi Türkiye ile karşılaştırdığınızda özel okullar üçte bir fiyata. İyi de bir eğitim var, anaokulundan başlayarak üniversiteye kadar.

O yüzden diyorum ki emlak ofislerinin yurt dışına yönelmesi lazım. Yurt dışına yönelirken de iyi çalışmalar, yurt dışında çözüm ortakları bulmaları lazım. Buradaki iyi projelerin orada tanıtımının yapılması lazım. Ada’nın avantajlarının ön plana çıkarılması lazım.

“ELİNDE NAKİTİ OLAN GÜÇLÜ DURUMDA”

– Yatırımcılara mesajınız nedir?

Güvenilir emlak ofisleriyle çalışmaları lazım kesinlikle. Referansları takip etmeleri lazım. Ne yapmışlar? Ne etmişler? Zaten Kıbrıs küçük bir yer. Çok kolay bilgiye ulaşabilirsiniz burada. Alıcı piyasası çok iyi yatırımlar yapılabilir iyi fiyatlara. Elinde şu an nakiti olan güçlü durumda. İyi yerler seçmeleri iyi koklamaları lazım. Gayrimenkul, arsa ne ise iyi koklayıp, doğru fiyatlı gayrimenkule yönelmeleri lazım. Çünkü bu piyasa yeniden geri gelecek.

Özellikle Kıbrıs’ta daha çok rant artışları oluyor. Bir de ada burası, ne uzar ne kısalır. Onun için piyasayı iyi koklamaları lazım ve düzgün güvenebilecekleri emlak danışmanlarıyla çalışmaları lazım.


Etiketler: , En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır