2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Creditwest Bank’tan 6 ayrı konut kredisi! Genel Müdür Yardımcısı Mazher Zaheer detayları anlattı!

3 Haziran 2017

Kıbrıs emlak sektöründe yatırım yapmak isteyenler için Creditwest Bank dikkat çeken fırsatlar sunuyor. Tahsis koçana kredi çıkaran, yabancı yatırımcıya kolaylıkla kredi kullandıran banka, müşterisine 6 ayrı alternatif sunuyor. Creditwest Bank Genel Müdür Yardımcısı Mazher Zaheer dikkat çeken ayrıcalıkları Ekonomi Kıbrıs Prestige dergisine anlattı.



Kıbrıs emlak sektörü hızla gelişiyor, konut projeleri her geçen gün daha da çeşitleniyor. Bu hızlı değişim süreci yeni fırsatları da beraberinde getiriyor.

Son yıllara baktığınızda fiyatlar yükseliyor, evet.. Fakat yeni projelerle birlikte cazip kampanyalar da dikkat çekiyor. İşte bu fırsatları yakalamak isteyenlerin önüne de genelde kredi engeli çıkıyor. Çünkü KKTC’de mortgage düzenlemesi yok, yani konut almak isteyenler uzun süreli borçlanma yapamıyordu. Diğer bir deyişle, kira öder gibi ev sahibi olamıyordu! Artık olacak.

Altınbaş Holding’in bankacılık sektöründeki dev yatırımı Creditwest Bank, 180 ay vadeli ve 6 farklı seçenekle sunduğu konut kredisi ile büyük ilgi görüyor.

KKTC için bir ilk olan bu kredinin detaylarını, hedef kitlesini ve Creditwest Bank’ın inşaat firmalarına sunduğu proje finansman desteğini konuştuk.

Kıbrıs’ın tek ekonomi ve iş dünyası dergisi Ekonomi Kıbrıs Prestige’de konuğumuz; Creditwest Bank Hazine, Dış İşlemler ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mazher Zaheer..

Kısa süre önce Kıbrıs Developments Direktörü Çağatay özbirim ile yaptığımız bir sohbette, uzun vadeli borçlanma imkanının satışlara yaklaşık yüzde 30’luk bir artış getireceğini konuşmuştuk. Ve siz 15 yıl, yani 180 aylık kredi ile bu ihtiyacı karşılamak için ilk adımı attınız. Nedir bu ürünün çıkış noktası?

Aslında çıkış noktamız, dileyen herkese kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı sunmak. Kıbrıs’ın öncü bankası Creditwest Bank olarak uzun bir araştırma sürecinden geçtik bu üründe.

Bu kredinin özellikler nasıl olmalı diye detaylı bir şekilde piyasayı araştırdık. Hangi fiyatlarda olabilir, şu anda piyasadaki en ucuz fiyatlama ne kadar ve nasıl sorularına yanıtlar aradık.

Sonra gördük ki aslında konut sahibi olmak isteyen büyük bir çoğunluk var. Fakat o çoğunluğun önünde bir engel duruyor; birikim engeli.

Genç nüfusun yatırım kararı alamamasında en büyük tıkanıklık bu. Düşünün ki yeni işe girmiş, iş hayatına yeni adım atmış bir kişi.. Hayata yeni başlıyor. Kazancını başka yerlere yönlendireceğine, biz onlara düşük gelirlerle kendi evinin sahibi olma kapısını açıyoruz.

15 yıl ilk bakışta uzun gelebilir. Ama kirada geçen yıllarını ve kiraya ödediği rakamları düşündüğünde, kendi evine yatırım yapmanın önemini ve faydasını daha iyi anlıyor kişiler.

Creditwest Bank müşterilerine sunduğumuz bu ürün o yüzden ayrı bir önem taşıyor. 180 ay vade ile şu anda piyasada en yüksek olan konut kredisi vadesi.

Evet, 180 ay düşük taksit için iyi bir vade. Ama müşterimize sunduğumuz en iyi avantaj bu kadarla sınırlı değil.

Bu 180 ay için, müşterilerimizin ödeme koşullarına göre 6 farklı konut kredisi seçeneği sunuyoruz. Kişinin ödeme düzenine göre, ödeyebileceği taksitler bütçesine özel düzenleniyor.

Somut bir örnek vereyim, şu anda müşterilerimiz 350-400 sterlin taksitle daire alıyorlar. Dediğimiz gibi, kira ödemek yerine evinin sahibi oluyor..

“6 ÇEŞİT KONUT KREDİSİ SUNUYORUZ”

Vade oranı dikkat çekici. Ama siz diyorsunuz ki seçenekler daha özel. Neler var bahsettiğiniz 6 ayrı seçenekte?

Gerçekten büyük avantaj.. Müşterilerimizin ödeme imkanına bağlı olarak şekillendiriyoruz kredimizi. Bunlar; Standart Konut Kredisi, Limitli Hakediş Usulü Konut Kredisi, Taksitli Hakediş Usulü Konut Kredisi, Balon ödemeli Konut Kredisi, Artan Taksitli Konut Kredisi, Expat Konut Kredisi olarak sıralanıyor.

Bunun içerisinde tabii ki bir de normal konut kredimiz var. Kazancına göre her ay aynı taksit tutarını ödeme imkanı var. Bir tanesi daha düşük taksitten başlıyor, ilerde yükseliyor.

Bir tanesinde siz krediyi daha düşükten ödüyorsunuz ve belli bir seneden sonra toplu bir para ödeyerek onu düşürebiliyorsunuz.

Bir de ilk defa Kıbrıs’ta yabancılara yönelik bir mortgage kredisi var. Ev sahibi olmak isteyen yabancı, Kıbrıs’ta istediği herhangi bir CreditWest şubesinden mortgage kredisi alabiliyor ve 120 aya kadar onların vadesi planlanabiliyor.

Talep nasıl?

Şu an da piyasada ciddi bir talep var. Çünkü biz sıradan bir ürün sunmuyoruz müşterimize. Biz müşterinin durumuna göre ödeme planı yapma şansı veriyoruz. Bunu yapacaksınız ya da yapmayacaksınız değil de bir sürü seçenek yaratarak kendilerine en uygun olanları seçme şansı sağlıyoruz.

“KIBRIS’TA BİR İLK”

Yabancı yatırımcıları da ülkeye çekecek bir proje aslında bahsettiğiniz diğer kredi. Hatırlıyorum, daha önce İstanbul’da emlak fuarında da büyük ilgi görmüştünüz. Peki KKTC’de başka bir alternatifi var mı bu ürünün?

Bu ürünümüz Kıbrıs’ta ilk. Banka olarak biz şuna inanıyoruz, Kıbrıs içerisinde, ekonomik aktivite olarak en büyük sektörlerden bir tanesi emlak. Emlak aynı zamanda yurt dışından birine satılabiliyorsa, bir türlü ihracattır. Çünkü kaynak yurt dışından geliyor ve buradaki ekonomik etki devam ediyor. Bunun bilincindeyiz. Bunu aslında daha fazla desteklemek istiyoruz. Kıbrıs’a konum olarak baktığımız zaman şu anda bunu doğru desteklersek, eğer dışarda anlatabilirsek, çok ciddi talep oluşturabiliriz. Mesela Avrupa’daki birçok ülkede olduğu gibi biz bunu destekler ve beraberinde mortgage sağlayabilirsek, aynı zamanda yabancıların güvenini de kazanmış oluruz. Ve ülkeye daha çok yabancı getirme şansımız olur.

Adada bir ilk olan yabancılara yönelik Expat Mortgage, müşterilere kefaletsiz olarak 120 aya varan vadelerle kredi alabilme olanağı sağlıyor.. Çok özel bir ürün bu. Eğer yabancılar gelip burada konut sahibi olursa, bu ülkenin ekonomisinin daha iyi gitmesi için çalışmaya başlar. Çünkü onun da kendi yatırımı var artık.

“EXPAT MORTGAGE İLE YURTDIŞINA DA AÇILIYORUZ”

Kredi süreci nasıl işliyor?

Tabii ki bütün süreç şube tarafına bağlıdır. Ayrıca bizim diğer kanallarımızdan kredi için başvuru yapılabilir. Mesela internet bankacılığı, telefon bankacılığı gibi. Herhangi bir kanaldan başvuru yapılabilir. Şubeye gelmeye de gerek kalmaz. Bizim oradaki müşteri temsilcilerimiz hemen temasa geçer. Müşteriden bilgileri alıp süreç başlatılır. Ayrıca direkt olarak ilk onayı da verebiliyoruz. Müşteri bankaya gelmeden, krediye onay çıkartabiliyoruz.

İlk onay çıktıktan sonra da süreç devam ediyor. Konut fiyatı, ekspert raporu, birikim var mı yok mu derken devam eden bir süreç başlıyor.

Burada bizim hizmet anlayışımız ön plana çıkıyor. Çünkü müşterimizin minimum zamanı banka işlemlerine ayırmasını sağlıyoruz. En son tapu safhasında buluşuyoruz.

“GENÇLERE YATIRIM FIRSATI SUNUYORUZ”

Yatırımı teşvik edecek, konut sektörünü hareketlendirecek bir ürün, tebrikler. Gelin 180 ay vadeye geri dönelim. İlgi büyük dediniz, peki hedef kitlede kimler var?

Bu üründe hedefimiz yerli halk. Yeni işe giren, yeni yeni hayata başlayan, kendi ayakları üzerinde durmak isteyenler. Çünkü biz o insanlara geliriniz ne olursa olsun, bu yatırımı genç yaştan yapmaya başlayabilirsiniz kültürünü hissettirmek istiyoruz.. Bu konsept diğer ülkelerde de var, bizim de onu yaratmamız lazım. Onun için aslında biraz daha geniş nüfusa hitap ediyoruz burada.

Kredi kullanma niyetine girenler iki detaya dikkat eder öncelikle; Vade ve faiz. Sizde oranı güzel, faizler ne durumda?

Biz ikisinde de cazip fırsatlar sunuyoruz. ödeme kolaylığı sağlamak amacı ile kullandırım vademizi 180 aya kadar çıkartarak, hem TL hem de YP (Yabancı Para) olarak TL de % 1,16, YP’de % 0,50 den başlayan faiz oranları ile kredilendirme yapıyoruz.

Vadeye göre faiz oranları değişiyor. Bunu ayarlarken biz Kıbrıs’taki kira gelirini ve giderlerini hesaplayarak dizayn ettik.

“TAHSİS KOÇANA DA KREDİ VERİYORUZ”

Krediye dönüşleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeni ve donanımlı bir ürün olduğu için ilk etapta detaylı bir şekilde anlatmamız gerekti bunu. Çünkü insanlar bu mümkün mü diye sordular, ama ondan sonra çok güzel ve önemli dönüşler alıyoruz.

Çünkü ürünümüzün farkı; müşterinin ister kendi yapacağı ev, ister satın alacağı tüm konutlar için koçan türü fark etmeksizin kredi kullandırımı yapılabiliyor olmasıdır.

Koçan türüne göre, örneğin tahsis koçan gibi koçanlara Türkiye bankaları kredi vermiyor. Biz bu koçan türlerine bu imkanı sağlıyoruz. Bizim için tapu kısıtlaması yok.

Bir avantajımız daha var şu anda Kıbrıs’ta olmayan. Yüzde 100’e kadar mortgage kredisi sunuyoruz Creditwest Bank olarak.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır