2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Boşanma Sonrasında Ev Paylaşımı

31 Temmuz 2016

Boşanma durumda eşler, mülkiyet noktasında hak arayışı içerisine girerler.



Bireyler bütün ömürlerini birlikte geçirmek amacıyla sevdikleri kişiyle evlilik müessesi sayesinde bir araya gelirler. Zamanla oluşan fikir ayrılıkları ya da daha farklı sebepler, boşanmanın kaçınılmaz hale gelmesine neden olabilir. Bu durumda eşler, mülkiyet noktasında hak arayışı içerisine girerler.
Boşanma Sürecinin Kanuni Açıdan Değişimi
1 Ocak 2002 tarihinden önce yapılan evliliklerin sonlanması halinde, mal ayrılığı rejimi devreye girer. Eşler, aralarında evlilik sözleşmesi yapmamışsa, evliliğin sürdüğü dönem içerisinde edinilen mal varlıkları, hangi eşin üzerine kayıtlı olursa ilgili mal varlıkları ona ait olur. Genellikle erkekler, evin geçimini sağlama rolünü üstlendikleri için sahip olunan mallar da erkeğin üzerinde bulunur. Durum böyle olunca kadınların, eşlerinden mal talep hakkı bulunmaz. Ancak çalışarak evin geçimine katkıda bulunan kadınlar ile ziynet eşyası, ailesinin katkılarıyla ya da farklı bir durumla eşinin edindiği mala katkıda bulunması halinde bu kural geçerli olmaz.
2002 yılından sonra oluşan boşanmalarda 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda “Mal Rejimi” başlığı altında, eşler arasındaki mali ilişkiler, eşlere ait malların yönetimi, mallardan yararlanma, mallar üzerinde tasarrufta bulunma gibi senaryolar üzerinde düzenlemeler yapılmıştır. Eğer eşler arasında mal rejimini ve evlilik, 1 Ocak 2002 tarihinden önce gerçekleştirilmişse, bu tarihe kadar edinilen mal varlıklarında “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” uygulanır. Kural olarak 2002 tarihinden sonra bir eşin edindiği mal varlığı, değerinin yarısı diğer eşe aittir. Eşlerden birinin çalışıp çalışmaması hatta fiili olarak aynı evde yaşıyor olup olmaması önemli değildir.
Boşanma Sonrasında Mal ve Ev Paylaşımı Konusunda Bilinmesi Gerekenler
Boşanma sırasında ya da sonrasındaki haklarınızın yanı sıra mal ve ev paylaşımı konularını bilmeniz, hem kendiniz hem de varsa çocuklarınız için geleceğinizi daha rahat sürdürebilmeniz açısından önemlidir. Boşanma aşamasında ilk yapacağınız şey, mahkemeye dilekçe vermek ve süreci takip edebilmesi için bir avukat tutmaktır.
Boşanmadan sonra mal ve ev paylaşımı için dava açılma süresi önceden bir yılken, Yargıtay Hukuku Genel Kurulu’nun aldığı kararla kişinin, talep hakları on yıllık zaman aşımına tabi olmuştur. Eşler, aralarındaki cebri icra yasağı kalktığı için birbirlerine dava açıp boşanma olmadan da kişisel malları paylaşabilirler. Ancak mal, çalışma karşılığı alınmış ise boşanma davası açarak mal paylaşımına gidebilirler. Boşanma davasında mal kaçırmanın önüne geçmek için boşanma davası ile birlikte mal rejiminin tasfiyesi davası da açılmalıdır. Bu dava açılmadan eşinin olası mal varlığının üzerine tedbir koyulması, yanlış bir davranı


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır