2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Boray’dan Kıbrıs emlak sektörü için kritik metrekare uyarısı!

13 Aralık 2017

Kıbrıs’ta emlak yatırımı yapmak için doğru zaman. Fakat alışveriş yapacağınız danışman ve firmada da doğruyu bulmanız lazım. İşte bu süreçte de metrekare konusuna önem vermelisiniz. Boray ekibi, bu konuda dikkat çeken bir uyarı yapıyor.



Taleple birlikte, Kıbrıs emlak sektöründeki konut sayısı da artıyor. Birçok firma inşaat sektörüne girdi, Kıbrıs konut projelerine hemen hemen her gün yenisi ekleniyor.

İşte bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar var. Çünkü amacı bol bol para kazanmak olanlar, maalesef birçok yatırımcıyı aldatmaya kadar gidiyor.

Metrekare konusu da bu başlıklardan biri. Son dönemde birçok kişi, söylenen ile gerçek metrekare arasında uçurum olduğu konusunda şikayet ediyor..

Peki bu duruma düşmemek için ne yapmak gerekir?

Kıbrıs emlak sektörünün güçlü markası Boray Real Estate ve Boray Developments ekibi, bu konuda dikkat çeken bir uyarı yazısı kaleme aldı.

Sizlerle paylaşıyoruz.

KANDIRILIYORSUNUZ

3 boyutlu veya taslak çizimlerden konut alan tüketici pek çok riski de beraberinde satın alıyor. Projenin tamamlanamama ihtimali bir yanda dururken, ihtişamlı resimlerle süslü gösterişli kataloglarla pazarlanan daireler teslim edildiklerinde beklentilerin çok uzağında da kalabiliyor.

Henüz inşa edilmemiş bir daire alınırken en çok akıl karıştıran ve hayal kırıklığına neden olabilen detaylardan biri de konut büyüklüğüdür.

Bunun en sık karşılaşılan nedeni;

1. Bazı şirketlerin merdiven boşluklarını ve otoparkları da brüt metrekareye dâhil ederek satış yapması veya

2. Nasıl olsa tüketici anlamaz mantığı ile tüketici kandırılmaya çalışılmasıdır.

Durum böyle olunca, brüt-net farkı çok açılıyor. Örneğin, brüt büyüklüğü 85 metrekare diye pazarlanan bir daireyi alan tüketici, inşaat bittiğinde kandırıldığını anlıyor ve satın almış olduğu 2+1 dairenin 65 metrekareye bile olmadığını görebiliyor.

Profesyonel hizmet sunduğunu iddia edip sizi kandırmaya çalışan şirketlere çok dikkat edin. Nasıl olsa tüketici anlamaz mantığı ile hareket eden bu tarz acentelerden kendinizi korumanın tek yolu az dahi olsa brüt metre kareden net metre kareye yapılacak dönüştürme hesabını öğrenmenizdir.

TEK ÇÖZÜM: DAİRE PLANINI İNCELEMEK VE HESAP YAPMAK.

Kendinizi korumanın tek yolu net ve brüt metre kare hesaplamasını öğrenmektir. Muhatap olduğunuz şirketlerin size sunduğu daire ile ilgili iç planlarda belirtilen tüm odaların metre kare büyüklüklerini toplayıp ortalama 1.2 ile çarpmanız yeterli olacaktır. Net ve brüt metre kare hesaplaması projeden projeye farklılık gösterse de genelde 1.2 katsayısı ile çarpılması şeklinde yapılmaktadır. Bu basit yöntem sayesinde küçük bir hata payı ile ilgili dairenin doğru metre karesini bulabilirsiniz.

Basit bir örnek ile anlatmak gerekirse 2+1 bir dairenin net metre kare hesaplamasını şu şekilde yapabilirsiniz. Tüm odaların metre kare büyüklüklerini hesaplanın. (Merdiven holünü ve asansör boşluğunu bu hesaba katmayınız).

Mutfak + salon: 24,3 m2

1.nci yatak odası: 9,8 m2

2.nci yatak odası: 9,4 m2

Teras: 5,4 m2

WC + banyo: 3,4 m2

Koridor: 2,1 m2

TOPLAM NET: 54,4 m2

Bulmuş olduğunuz 54,5 rakamını 1.2 ile çarptığınız zaman örnekteki dairenin yaklaşık brüt 65 m2 büyüklüğe sahip olduğunu göreceksiniz.

Eğer bu daire size 85 metrekare diye pazarlanmaya çalışılıyorsa bilin ki sizi kandırmaya çalışıyorlar. Artık kimse sizi kandıramaz. Elmalar ile elmaları kıyaslamak sizin elinizde.

BORAY


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır