2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Bir ev için en iyi teklif nasıl yapılır?

17 Ağustos 2016

Bir gayrimenkul satılırken en doğru teklif nasıl yapılır? İşte detaylar…



Bildiğiniz üzere alıcılar ile satıcılar arasında birer aracı olan emlak brokerlarının/danışmanlarının işlerinden biri de alıcıların almak istedikleri eve fiyat teklifi sunmasında yardımcı olmaktır. Pek çok alıcı, bir ev alma sürecinde en iyi teklifi nasıl vereceği hakkında bilgiye sahip değildir ve bunun üzerine pek de kafa yormaz. Bu nedenle süreç sonunda bir eve değerinden daha fazla para harcamak durumunda kalabilir veya kendisi isteklerine uygun olmayan yanlış bir ev satın alabilir. Bu durumda onları doğru olana yönlendirecek olanlar emlak brokerları/danışmanlarıdır.
En İyi Teklif Nasıl Belirlenir?
Bir evi satın almak üzere görüşme yapmadan önce alıcının bilmesi ve netleştirmesi gereken bazı şeyler vardır. Bunu daha iyi anlamak için iki varsayım üzerinden gidelim:
– Alıcı, söz konusu olan evi gerçekten istiyor
– Alıcı, gerçekten iyi bir anlaşma yapmak istiyor
Bir emlak danışmanı için bu iki varsayımın hangisinin alıcı tarafından benimsendiğini anlamak çok önemlidir. Çünkü benimsenen bu iki varsayım, ev sahibine yaklaşım tarzınızda uygulayacağınız metodolojiyi belirleyecektir.
Eğer alıcı evi çok fazla sevmediyse, o zaman ilgilendiğiniz evin bir başka alıcı tarafından kapılması konusunda fazla endişe etmezsiniz. Bu da sizi daha iyi bir ev aramaya değil, daha iyi anlaşma şartları aramaya iter.
Bunun tersi de mümkündür. Eğer alıcı bir evi çok sevdiyse ve tek amacının bu evi almak olduğunu net bir şekilde ortaya koyarsa, o zaman evi en uygun şekilde satın almaya yönelik bir yöntem ve strateji belirlersiniz.
Bu iki varsayım çerçevesinde yönelteceğiniz en iyi teklif de değişiklik gösterir. Dolayısıyla bir evi satın almak üzere görüşmeden önce, “en iyi teklif” kriterini belirlemek için alıcının hangi varsayımı benimsediğini ortaya koymak hayati önem taşıyor.

Zorlayıcı Bir Teklif ile Başlamak
Amatör ev alıcılarının en çok başvurduğu taktik, ev üzerinden fiyat kırma tekniğidir. Onların bunu yaparken ki düşüncesi, satıcının ne yapacağını bilmek ve anlaşma masasına çok fazla para bırakmamak istemeleridir. Maalesef, bu yaklaşım çok nadiren işe yarar. Hatta çoğu zaman alıcının amacına ulaşması anlamında ters teper.
Bir emlak görüşmesinden başarılı çıkmanın kilit noktası, yukarıdaki tekniğin tam tersine zorlayıcı bir teklif ile yola başlamaktan geçer. Bu teknik, satıcı için evine teklif veren alıcıların rekabet içine girmesi anlamına gelir. Alıcı için ise, satıcının gözünde kaçırılmaması gereken bir alıcı olarak görülmesi anlamına gelir.
Dolayısıyla her iki taraf için de fayda sağlayacak bir anlaşma ortamı oluşur. Eğer bir alıcı veya bir satıcıysanız zorlayıcı bir teklif, diğer tarafın duruşunu yumuşatmasını sağlayarak onu kabul etmeye zorlar.
Evler Neden Teklif Verilen Fiyata Yakın Bir Değere Satılır?
Ortalama satılan fiyatlar ile ortalama sunulan fiyatlar üzerine yapılan çalışmalarda, pazar şartları ne olursa olsun çok fazla bir fark olmadığını görüyoruz. Yani, pazarın satıcıya sunduğu kurallar ve şartlar ne olursa olsun, evler yüzde 97 oranında teklif edilen fiyatlara yakın bir değere satılıyor. Özellikle gayrimenkul sektöründeki ekonomik balon patladığı ve alıcıların az sayıda olduğu zamanlarda, bu oran daha da artıyor.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır