2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Avertiss Real Estate İnsan Kaynakları Uzmanı Mert Avan’dan danışman adaylarına tüyolar.

21 Haziran 2017

Kıbrıs emlak sektöründeki Amerikan etkisine savaş açtı, doğru danışman seçimi için interaktif İK testini başlattı, ‘Kırmızı Şampiyonlar’ uygulamasıyla her ayın performans, ciro ve gönüllerin şampiyonunu seçerek ekibine motivasyon sağladı. Çok kısa sürede hızlı bir büyüme sağlayan Avertiss, KKTC’de ilk kez insan kaynakları birimi kuran emlak markası oldu. Peki insan kaynakları emlakta neler yapar? Nelere dikkat eder? Ne tür yenilikler katar? Konuğumuz Avertiss İnsan Kaynakları Uzmanı Mert Avan.



EKONOMİ KIBRIS PRESTIGE – öZEL

“SEKTöRDE İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK,

GERÇEKLEŞTİRMEYE DE DEVAM EDECEĞİZ”

Kıbrıs emlak sektöründeki Amerikan etkisine savaş açtı, doğru danışman seçimi için interaktif İK testini başlattı, ‘Kırmızı Şampiyonlar’ uygulamasıyla her ayın performans, ciro ve gönüllerin şampiyonunu seçerek ekibine motivasyon sağladı. Çok kısa sürede hızlı bir büyüme sağlayan Avertiss, KKTC’de ilk kez insan kaynakları birimi kuran emlak markası oldu. Peki insan kaynakları emlakta neler yapar? Nelere dikkat eder? Ne tür yenilikler katar? Konuğumuz Avertiss İnsan Kaynakları Uzmanı Mert Avan.

“AVERTISS TARAFINDAN TAVLANDIM”

Hem Kıbrıs’a, hem de sektöre hoşgeldiniz. Nasıl doğdu emlakta insan kaynakları fikri?

Hoşbulduk diyerek başlayayım. Rusya Saint Petersburg’tan yaklaşık 10 ay önce Kuzey Kıbrıs’a taşındığımda, gayrimenkul sektörü ile ilgili herhangi bir planım ve düşüncem yoktu. Show business ve medya geçmişi olan biri olarak bu sektöre girmem tamamen şans eseri oldu diyebiliriz. Dengiz Kürşat ile tanıştım, Avertiss tarafından tavlandım. Birbirimizi anladıkça, tanıdıkça yapmak istediklerimiz ve yapabileceklerimiz kafamızda şekillenmeye başladı.

Hacim olarak büyüyen ve büyümeye devam edecek kurumsal şirketlerde insan kaynakları pozisyonunun önemi ve getirilerini öngördüğümüz vakit, böyle bir pozisyonu sektöre kazandırmaya karar verdik.

Aslında bakarsanız insan kaynakları şirket içi dinamiğinin değişmez elementlerinden biridir ama gayrimenkul sektöründe, özellikle Kıbrıs’ta önemi anlaşılamamıştı, ta ki bugüne kadar. Bu ihtiyacı ilk gören ve pozisyonu sektöre kazandıran ilk emlak şirketi olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

“MADE IN CYPRUS”

Franchise almak yerine kendi markasını oluşturan bir şirket olarak ilk adımı atmıştınız. İK hamlesi de markalaşma sürecini pekiştirecek hiç şüphesiz. Siz ne düşünüyorsunuz?

Bu farkındalığınız için çok teşekkür ederiz. Dengiz Bey tam olarak da az önce belirttiğiniz iş mantığını uzun yıllar Kuzey Kıbrıs’ta deneyimledikten sonra, bunu günümüz koşullarına adapte ederek Avertiss’i kurdu. Ya da en azından ben öyle düşünüyorum. Bundan on küsür yıl önce uluslararası bir şirketin franchise ofisini Kıbrıs’a getirmek o zamanların Kıbrısı’nı geliştirmek adına atılmış önemli adımlardan biriydi. Şu anki mevcut şartlar göz önüne alındığında ise bu ülkenin öz markalarını yaratmak, yükseltmek ve dünya stadartlarına getirmek gerektiğini düşünüyorum. Şu an Avertiss’te yaptığımız da tam olarak budur. Şirketin kalbinde Made in Cyprus yazıyor.

“KUZEY KIBRIS’TA EMLAK PAZARLAYABİLEN, HER YERDE PAZARLAR”

Avantajı nedir Made in Cyprus oluşunuzun?

Dengiz Bey hayatımda tanıdığım en sağlam, uzun vadede plan yapabilen ve yaptıklarını gerçekleştirebilen insanlardan biri oldu ya da çok kısa bir sürede beni buna inandırdı. Biz eğitimlerimizde sürekli olarak bir ifade kullanırız: ‘’Kuzey Kıbrıs’ta emlak pazarlayabilen, her yerde pazarlar!’’ Gayrimenkul sektörü anlamında dünya standartlarında eşi benzeri olmayan bir yer burası. Bu yazılı – yazısız tüm kuralları, kanunları öğrenmek bir şeyken, bunları müşterilere anlatmak bambaşka bir şeydir. Bu yüzden uluslararası temeli olan ve bunu Kıbrıs’a adapte edebilen şirketler, hele bir de o ülkenin öz çocuğuysa çok başarılı oluyorlar, olacaklardır. Burada biraz mütevazılığı elden bıraktım, anlayışla karşılayın lütfen. Şirket enerjisi veya gazı diyelim.

“KENDİMİ YETENEK AVCISI OLARAK GöRÜYORUM”

Kontrollü şirket enerjisi iyidir.. Gelelim insan kaynaklarına. İK birimi ne yapıyor bu sektörde, şirkete kattığı avantajlar neler?

Bu sektördeki bildiğim tek insan kaynakları uzmanı olduğum için kendimin neler yaptığından kısaca bahsedeyim. Ben kendimi bir yetenek avcısı, ‘’Headhunter’’ olarak görüyorum. İşe alım veya transfer için sürekli keşifte olan bir avcı gibiyim. Bir dış işleri bakanı gibi de hissediyorum bazen, şirketler arası organik bağlar kuruyorum. Mevcut danışmanlarımızın performans değerlendirmesi de ellerimden öpüyor. Sonrasında ise brokerım ve ofis koordinatörüm ile birlikte performansı arttırıcı, motivasyonel stratejilerin belirlenmesi ve uygulanmasını sağlıyoruz. Ben inanıyorum ki olması gereken her şey olur, oldurabilene. Bu zor bir yarış. Bazıları yolda tökezler, belki de düşer. Benim görevim elimden geldiğince düşene el olmak. Ya da yarışa sürekli birinci devam etmek için takımı güçlü tutmak.

“YERİNDE DURAN KAYBEDER, BİZ DURMUYORUZ”

Son dönemde sosyal medyada da büyük ilgi gören değişim sürecini anlatın bize. Hem tasarımlarınız, hem esprili mesajlarınız, hem de uygulamalarınız dikkat çekiyor. Neler oluyor Avertiss’te?

İlk işimiz ekibimize insan kaynakları yönetiminin ne olduğunu anlatmak ve bu pozisyona onları adapte etmekti. Bu konuda belli bir aşamaya geldiğimizi düşünüyorum, şimdi sırada sektör var. Avertiss yaklaşık 2 yıl önce kuruldu ve şu an kurulum aşamasından daha hırçın durumda. İnsan kaynakları pozisyonun da bu stratejik değişimin bir ürünü olduğunu söyleyebilirim. Bir yarışta birinci gelmeyi tam bir başarı olarak görmüyorum, o yeri koruyup sürekli birinci kalmak, işte bu gerçek başarıdır. Bunun için de yapılması gereken sürekli kendini yenileyip, geliştirmek. Kısaca mükemmeli stabilleştirmek. Yerinde duran kaybeder, biz durmuyoruz.

Birkaç teknik kısım ekledik. Bunlardan benim favorim, favori danışman oylaması. Artık kariyer sayfamıza girdiğinizde şu-şu yaş aralığındaysanız, süper çenebazsanız, herkes sizi tanıyorsa ekibimize katılın gibi klasikleşmiş bir anonslar yerine, ‘’Ne kadar Avertiss’lisiniz?’’ testi karşınıza çıkıyor. Çok fazla detay vermek istemiyorum, sitemize girip -Avertissleştirebileceklerimizden misiniz? Bakın derim.

Zaten yakın takip altında olan danışmanlarımız artık Biri Bizi Gözetliyor evinde gibiler. Saha içi ve saha dışı aktivasyonları son derece detaylı inceleniyor ve raporlandırılıyor. Elde ettiğimiz sonuçlar ise geliştirilmek üzere tarafımızdan değerlendiriliyor. Şahsi olarak pozitif motivasyon taraftarı olduğumu ekleyebilirim.

Bunun dışında ödül törenlerimiz oluyor. Gönüllerin Şampiyonu, Performans Şampiyonu ve Ciro Şampiyonu gibi.

Gönüllerin Şampiyonu Favori Danışman Oylaması’nın kazananıdır. Ciro Şampiyonu kendini adında anlatıyor zaten. Performans Şampiyonu’nu da kısaca ben anlatayım. Danışmanlarımızın ay sonuna kadar kendine, şirkete, sektöre yaptığı katkılar değerlendirilir ve genel toplamda Performans Şampiyonu belirlenir. Sonuca gidene kadar ki süreci de değerlendiriyoruz diyebilirim.

“ADAYLARA GERİ DöNÜŞ YAPIN”

Kaç danışmanınız var?

Şu anda 20 danışmanız var ve her geçen gün artıyor. Sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da artıyoruz. Yoksa yoldan geçen 100 kişiyi de bu ekibe katabiliriz ya da aldığımız her CV’ye pozitif dönüş yapabiliriz.

Kıbrıs, hatta dünya standartlarının ötesini hedeflediğimizi söyleyebilirim ve bunun ütopik bir hayal olmadığını da.

Bu arada şu geri dönüş işine dikkat çekmek istiyorum, Kıbrıs’ın genel problemi bence bu. Buradan tüm insan kaynakları çalışanlarına ya da işe alım yapan herkese sesleniyorum. Negatif de olsa, adaylara geri dönüş yapın. Beklemek, beklenti içinde olmak, dünyanın en rahatsız hislerinden biridir.

“BETON SURATLI EMLAKÇI SEVMİYORUM”

Avertiss’in bir ruhu var, hem de inanılmaz bir ruh. Değerlendirmelerimde en çok dikkat ettiğim kriterlerden birisi de budur. Yeni arkadaşımız ekibimize ne kadar uyum sağlayabilecek, iç dinamiklerimizi nasıl etkileyecek. Ben beton suratlı emlakçı sevmiyorum, uyumsuz adama gıcığım. Bizim işimiz insanla, o yüzden insan olmayanlarla iş yapmıyoruz.

AYAKLI EMLAKÇI ALARMI!

Danışman adayları ile aranız nasıl? Görüşme trafiği yoğun mu?

Sık sık görüşmeler yapıyorum. Yeni danışman adayları kadar, başka kurumsal firmaların danışmanları ile de mümkün olduğunca çok tanışmaya çalışıyorum. Benim Kuzey Kıbrıs’ta kısa bir süredir olmam bir bakıma benim avantajım. Kimse ile aynı okula gitmedim, kimse eski manitam değil yada kimse ile aynı kızın peşinden koşmadım, kimse ile bir geçmişim yok sadece geleceğim var. Kimse benim amcam, kayınçom, görümcem, yiğenim değil. Bu yiğen meselesi de gariptir Kuzey Kıbrıs’ta ama işleri kolaylaştırıyor açıkçası. Yani kısaca bu durum herkese objektif yaklaşabilmemi sağlıyor.

Bu işi yapan veya yapmaya çalışan çok fazla kişi var. Kurumsal şirketleri, butik şirketleri geçtim bir sürü ayaklı emlakçı var bu sektörde. Taksicisinden, berberine, havuzcusundan, bakkalına kadar. Bizim insanımız böyledir herkes herşeyi yapabileceğini düşünür.Bunların sektörü çok negatif yönde etkilediğini düşünüyorum, herkes profesyonel olarak yaptığı işi yapmalı yoksa dalga dalga gelen mesleki antipatinin altında can çekişmeye devam ederiz. İnsan kaynaklarının sektöre getirdiği katma değerlerden biri de budur aslında, bunları mümkün oldukça azaltmak ya da geliştirmek.

Ayaklı emlakçılığı bırakıp, gerçek anlamda emlak sektörüne danışman olarak girmek isteyen adaylar için önerileriniz neler?

Kendilerine en uygun, en çok fayda sağlayacak, en doğru şirket ile birlikte hareket etsinler. Biz her zaman deriz, herkes gidip kendi emlak ofisini açabilir. Ama satış kapatamadığınız her ay sabit giderlerin altından kalkabilecek misiniz, ne kadar süre dayanabileceksiniz? Buna benzer onlarca soru sıralayabilirim ya da size adanın en avantajlı komisyon ortaklığı sistemi olan %66’ya %34’den bahsedebilirim.

“AVERTISSLİ DANIŞMAN YÜZDE 66 KAZANIYOR”

Biraz daha detay verin.

Aslında çok basit. Danışmanımız elde edilen komisyonun %66’sını alırken, Avertiss’e aldığı hizmetler karşılığında komisyonun %34’ünü öder. Adalet bizim en önem verdiğimiz etik değerlerimizin başında gelir, buradaki satır arasını okumanızı isterim. Danışmanımız kendi portföyünü kendi müşterisine pazarlarsa %66’yı yani üçte ikisini alır. Eğer portföy sahibi ve müşteri iki ayrı danışmandan gelirse, %33-%33 paylaşırlar. Bir danışmana üçte bir, diğer danışmana üçte bir, Avertiss’e üçte bir kalır. Bu çok sık rastladığımız bir senaryodur çünkü bu şirkette portföy paylaşımı ve %100 broker desteği esastır. Kalabalık ve aktif bir ekip olduğumuzdan ve komisyon yüzdemiz yüksek olduğundan paylaşım bizi güçlendiren yönlerimizdendir.

“İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Keyifli bir röportaj oldu, sonuna geldik. Son mesajınızı alalım okurlarımız için..

Kapımız etik değerler çerçevesinde herkese sonuna kadar açık. Bir kahve içmeye bekleriz. Bu sektörde ilkleri gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Çok kısa bir sürede çok büyük bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum ama arkama baktığımda gideceğimiz yolun çok az bir kısmını gittiğimizi anlıyorum. Bu arada şunu da belirtmek isterim ben çok kısa bir süredir Avertiss’deyim sürekli biz yaptık, biz ettik diye konuştum. Bu da şirketi fazlasıyla içselleştirdiğimdendir herhalde. Avertiss’in son birkaç aylık periodunda ki gelişmelerinde payım var, doğrudur. Ama o zamana gelen kadar ki zamanda gerçekleşmiş her şey başta Dengiz Kürşat ve danışmanlarımızın eseridir.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır