2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Atıl Ayaz yazdı: Sterlin ile borçlanırken dikkat!

29 Şubat 2016

Sterlin kurundaki düşüş Kıbrıs emlak sektörü için yeni bir hareket başlattı. Emlak danışmanları yatırım tavsiyesinde bulunuyor. Peki tablo ne durumda? Kıbrıs Emlak Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Atıl Ayaz sterlinin durumunu yorumladı..



Para piyasaları İngiltere’nin Avrupa Birliği için kaderini tayin edecek referanduma kilitlendi. İngiltere AB ile yola devam edecek mi, yoksa ayrılığını mı ilan edecek? Kritik tarih 23 Haziran.
Arada süre çok ama konu hassas ve AB’nin kaderi için bir o kadar kritik olunca, etkisini şimdiden gösteriyor. Sterlin kuru bir süredir dolara karşı değer kaybediyor. Ve o değer yitirişi yeni rekorlara imza atıyor..
Çok değil, birkaç ay önce 5 liraya merdiven dayayan sterlin, şimdi 4 lira 10 kuruşlarda. Ekonomistlere göre düşüş daha da devam edecek. Hele de İngiltere’den AB için ret çıkarsa, yüzde 20’lik kayıplardan bahsediliyor.
Bu açıdan bakınca, sterlin ile yatırım yapmak isteyenler veya borç kapatmak için birçok senaryo geliyor akıllara. Şimdi gelin onlara göz atalım..

Konut sahibi olmak isteyenler
Kıbrıs emlak sektörünü yakından ilgilendiren bir başlık bu. Çünkü ev hayali kuranların sayısı bir hayli fazla ve emlak-inşaat sektöründe geçer akçe sterlin.. Görüyoruz ki emlak danışmanları şimdiden vatandaşa seslenmeye başladı, ‘bu fırsat kaçmaz’ diyorlar. Haklılar da aslında. Sterlin kurundaki düşüş birçok kişi için avantaj anlamına geliyor. O yüzden Haziran ayına kadar bu fırsat değerlendirilebilir. Tabi bir noktaya dikkat edin. Sterlin kuru Türk Lirası karşısında değer kaybettiği için, ilgilendiğiniz projede konut fiyatlarına sterlin bazında gizli zamlar yapılmadığına ya da yapılmayacağına emin olun..

Sterlin ile kredi
İşte burası çok hassas ve bir o kadar riskli. Çünkü sterlin için zor günler Haziran 23’e kadar. Yani 24 Haziran Cuma günü yepyeni bir sayfa açacak Sterlin. Ama çekeceğiniz kredinin ömrü bu kadar kısa olmayacak. O yüzden ekonomistler bu konuda kesin bir dille uyarıyor; döviz kazanmıyorsanız eğer, dövizle borçlanmayın. Yani geliriniz Türk Lirası ise macareya gerek yok. Faiz oranı sterline göre yüksek de olsa, ne ödeyeceğinizi bilmeniz açısından Türk Lirası krediden şaşmayın. Binbir hevesle alacağınız konut, ilk kur yükselişiyle kabusunuz olmasın, uykularınız kaçmasın..
Pozisyon kapatmak için doğru zaman
Bugün canlı yayın konuğum İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu’ydu. Uzun uzun konuştuk bu konuyu. Sizler için çarpıcı önerilerde bulundu..
Diyelim ki sterlin ile borcunuz var ya da toplu bir ödeme yapacaksınız. Bu açık pozisyonları kapatmak için üç aşağı beş yukarı doğru zaman. Çünkü bugünlerde ortalama 4 lira 10 kuruşu gören sterlin kurunun düşüşündeki psikolojik sınır 4 lira. Başlıkta olduğu gibi, pozisyon kapatmaksa amaç zaman doğru zaman. Çok da fazla oyalanmaya gerek yok. Çünkü sterlin kurunun Türk Lirası karşısında hesaplanmasında dolar kurunun etkili olduğunu ve Ortadoğu’nun patlamaya hazır bomba durumunu unutmayın! İngiltere için Haziran’a kadar düşüş olur belki ama olmadık bir anda değerlenecek doların sterlin/TL’ye yansımasıyla tüm hesabınız bozulabilir..
Para piyasalarıyla ilgili son dakika gelişmelerini hem Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber portalı Kıbrıs Emlak Merkezi’nden, hem Ekonomi Kıbrıs haber portalından, hem de hafta içi her gün saat 14.10’da Kıbrıs Genç TV’de yayınlanan programımız Ekonomi Kıbrıs’tan takip edebilirsiniz.
Bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Sonradan keşke dememek için, bol sıfırlı rakamlarla alışveriş yaparken, hele de işin ucunda döviz yani belirsizlik varsa, muhakkak bir bilene danışın.
Atıl Ayaz
Kıbrıs Emlak Merkezi GYY
Twitter: @AtilAyaz


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır