2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Apartman dairenizin tapusu var mı? Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Burcu Ergin okuyucularımız için yazdı…

17 Eylül 2018

Apartman dairenizin tapusu var mı? Tapularda en fazla dikkat edilmesi konular hangileri? Kar irtifak tapusu neden avantajlı? Bu soruların cevapları ve daha fazlası yazımızda. İşte detaylar…



şte, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Burcu Ergin’in “Apartman dairenizin tapusu var mı?” konulu yazısı:

“Kıbrıs Emlak Merkezi’nin değerli okurları,

Geçen yazımızda KAT İRTİFAK Tapularını kısaca anlatmış bulunuyoruz. Bu yönde aklınızda soru kalmaması için bira daha detaylandıralım istiyorum.

Bu hafta ise acaba bu tip tapuların eksiklileri var mı onu konuşalım.

KAT İRTİFAK Tapusu avantajlarına karşın bazı noksanlıklara da haizdir. Öncesinde size bu konuda gözünüzde bir resim oluşabilmesi için bir yaşanmışlığı paylaşalım.

Lapta’da sitede bir daire ekspertizi için hazır bulunuyoruz. Emlakçı satmış olduğu daireyi bana gösteriyor. Elimde dairenin tapusu ve bakıyorum! Daire bitmiş bir sitede ancak KAT İRTİFAK tapusu mevcut.

KAT İRTİFAK Tapusunun tarihi 2015, biz ziyareti 2017 yılında yapıyoruz. Yani neredeyse üzerinden 2 yıl geçmiş, daire tamamlanmış ancak tapuya baktığınızda dairenin tamamlanmamış olduğu yazıyor.

Hâliyle soruyorum: ‘Neden hâlen daha tapu KAT İRTİFAK Tapusu olarak kaldı, üzerinden 2 yıl geçmiş.’

Emlakçı en azından konuya hâkim ve diyor ki: ‘Sitede ortak alan olan bahçede bir eksiklik olduğundan tapusu güncellenememiş, onu şimdi müteahhit firma yapıyor tapu da sonrasında güncellenebilir.’ şeklinde cevap veriyor. Yani bu masum bir yasal mevzuata aykırılık olarak görünse de sonuçta ihmale gelmez.

Şimdi öncelikle şunu belirteyim. Ülkemizde cins tashihi zorunluluğu yok. Bu sebeple de tapunuzu konutunun inşası hâlinden bitmiş hâline geldiğinde yani son durumuna göre güncellemek şart değil. Tabii bu da bu tip gayrimenkullerde dikkat edilmesi gereken ÖNEMLİ bir husus. Çünkü kat mülkiyet tapusu olarak anılan bitmiş bir dairenin tapusu yapıdaki yasallığı (nihai onay-final approval) büyük bir çoğunlukla gösteren bir belge vazifesini görür. Ancak bitmemiş konutlarda yani dairelerde bitmesi hâlinde ise yasallığını bir tamam alıp almadığını tam olarak uzman değilseniz anlayamazsınız.

Neden mi?

Lapta’daki örnek gibi. Bu tapularda en çok dikkat edilmesi gereken husus bu.

Bilmelisiniz ki KAT İRTİFAK TAPUSU tüm bu noksanlığa karşın yine de çok AVANTAJLI.

Neden mi?

Hepimiz 8-10 yıl öncesinde tapusunu alamayıp mağdur olan İngilizleri hatırlıyoruz. İngilizler paralarını ödemesine karşın tapularını alamayanlar oldu. Müteahhit firmanın ipotek etmesinden ve ipoteğini ödeyememesinden dolayı tapuları veremiyordu. Siz alırken de sözleşme üzerinde alıyordunuz, hiçbir tapu vs. evrakınız olmadan. Bu noktada KAT İRTİFAK Tapusu sizin için büyük bir avantaj ki inşaat bitmeden daire ayrı ayrı kayıtlanıyor ve siz onu peyderpey ödüyorsunuzdur. Ödemeniz biter bitmez malı adınıza tapuda kayıtlanabiliyor.

Yatırımlarınızda bilinçli hareket etmeniz ve doğru kişilerden destek almanız hâlinde olası riskleri çok daha kolay yönetebilirsiniz.

Tekrar görüşmek üzere…”


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır