2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

7 ayda tam 68 proje başvurusu!

16 Şubat 2016

Kıbrıs emlak ve Kıbrıs inşaat sektörü Girne için alınan emirname değişikliği kararını tartışıyor. Karar sonrası yüksek katlara yeni izin çıkmayacak. Peki bundan önce kaç proje izin aldı? İşte dikkat çeken rakamlar..



Girne’de 10 kat ve 34 metre olan bina yüksekliğini değiştiren “2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği” ile ana caddelerde 7 kat, ana caddeler dışındaki diğer bölgelerde 5 kat sınırlaması getirildi. Emirnamede değişiklik yapılacağı ise 1 Haziran 2015 tarihinde Şehir Planlama Dairesi Müdürü tarafından açıklandı. Girne Belediyesi Kültür Merkez Salonu’ndaki Beyaz Bölge Emirnamesiyle ilgili toplantıda kat sınırlamasına gidileceğine dair açıklamanın ardından ise sadece 7 ayda 68 inşaat izni verildi.
Öte yandan son 60 günde ise Girne Belediyesi’ne 20 dosya girişi yapıldı. Star Kıbrıs’a konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, emirnamede değişiklik yapılacağına dair 7 ay önce açıklama yapıldığını, bu süre zarfında dosya girişlerinin çoğaldığını, 10, 9 ve 8 katlı bina için birçok başvuru yapıldığını ve izin alındığını söyledi.
Güngördü, bu nedenle değişiklik için geç kalındığını ifade etti. Eski Başbakanlardan mimar Hakkı Atun ise Girne’nin rant uğruna feda edildiğini ifade ederek, “Emirname değişti ancak Girne’ye tamir edilemeyecek fenalık dokundu. Emirname değişikliğinin çok geç kalınmış bir karar olduğunu dile getiren Atun, “Ucuz mal bulmuş gibi onlarca 10 katlı bina izni alındı” dedi.
EMİRNAME DEĞİŞTİ, GİRNE BETONLAŞTI
Turizmin başkenti olarak nitelendirilen Girne bölgesi, Beyaz Bölge Emirnamesinde 2011 yılında yapılan değişiklikle kat sınırının 10’a çıkarılmasıyla, “beton şehre” döndü.
Jasmin Court ile Oscar Otel arasını kapsayan Beyaz Bölge Emirnamesi’nin 2011 yılında revize edilip, dört kat sınırının kaldırılması ile başlayan yüksek katlı yapılaşma kentin doğal güzelliğini bozdu.
İŞLER SARPA SARINCA
Turizm kenti Girne’nin betonlaşması üzerine geçtiğimiz günlerde emirnamede düzenleme yapıldı. “2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği” ile 10 katlı bina izni kaldırıldı ana caddelerde 7 kat (25 metre), ana caddeler dışındaki diğer bölgelerde 5 kat (20 metre) olarak düzenlendi. Ancak ‘emirname değişikliğinden önce yapılan 10 katlı binalar ile mevcut izin süreçleri devam edenler, yeni düzenlemeden hariç tutuluyor’ açıklaması yapıldı.
BAŞVURAN VURANA
Girne Belediyesi’nden alınan bilgiye göre, 2011 Ocak ayı ile 31 Aralık 2015 tarihine kadar 210 inşaat izni verildi. Alınan 210 iznin içerisinde 35 iznin 10 katlı bina izni olduğu, bunların 25’nin inşaatının başladığı, geriye kalan 10 iznin ise yakın zamanda inşaata başlayacağı belirtildi. Ayrıca, 1 Haziran 2015 tarihinde kat kısıtlamasına gidileceği yönünde yapılan açıklamanın ardından ise 7 ayda 68 izin başvurusu yapıldı. 68 başvurunun 18’nin 8,9 ve 10 katlı bina izni için, 40’da 7 katlı bina izni için alındı.
GÜNGÖRDÜ, “DEĞİŞİKLİK YAPILACAĞI AÇIKLANINCA DOSYA GİRİŞLERİ ÇOĞALDI”
Güngördü, Girne Belediyesi Kültür Merkez Salonu’nda 1 Haziran 2015 tarihinde Girne Beyaz Bölge Emirnamesiyle ilgili 360 kişinin katılımı ile toplantı gerçekleştirildiğini, toplantıda Şehir Planlama Dairesi Müdürü Ertan Öztek’in, Beyaz Bölge Emirnamesindeki belli maddelere yönelik değişiklik yapılacağını açıkladığını ifade etti.
Güngördü, o açıklamanın üzerinden 7 ay geçtikten sonra emirnamenin değiştiğini, bu süre zarfında dosya girişlerinin çoğaldığını, 10, 9 ve 8 katlı bina için birçok başvuru yapıldığını ve izin alındığını söyledi. Güngördü, bu nedenle emirname ile ilgili alınan kararın geç kalınmış bir karar olsa da kurtarılacak yerler olduğunu, bu nedenle değişikliğin sevindirici olduğunu belirtti.
ASIL OLAN İMAR PLANI
Emirname değişikliğinin ara çözüm olduğunu kaydeden Güngördü, hedeflerinin 1989 yılından beridir yapılmayan İmar Planı’nı yapmak olduğunu söyledi. Güngördü, İçişleri Bakan Asım Akansoy’un Ocak 2017 yılına kadar imar planını hayata geçireceğine dair açıklama yaptığını ifade etti. Güngördü, imar planı ile kentin düzeleceğini, yeşil alanların korunacağını, özel ve kamu arazilerinin disiplin altına alınacağını dile getirdi. Güngördü, ayrıca imar planı ile istikrar sağlanacağını ifade ederek, yatırımcıların da bir arazi alırken önceden ne olacağını bileceğini söyledi.
Güngördü, emirname değişikliğinin artık iki dudak arasında olmaması gerektiğini, doğru olanın İmar Planı olduğunu söyledi. Mutlaka ve acil bir şekilde İmar Planı’na geçilmesi gerektiğinin altını çizen Güngördü, ev sahibi, yatırımcı ve kamu binası yapılması için istikrarın olması gerektiğini bu nedenle imar planın önemli olduğunu söyledi.
ATUN, “ALAN ALACAĞINI ALDI”
Eski Başbakanlardan mimar Hakkı Atun ise Girne’nin rant uğruna feda edildiğini ifade ederek, “Emirname değişti ancak Girne’ye tamir edilemeyecek fenalık dokundu. Emirname değişikliğinin çok geç kalınmış bir karar olduğunu dile getiren Atun, “Ucuz mal bulmuş gibi onlarca 10 katlı bina izni alındı.
Bazılarının inşaatı başladı, bazılarının bitti bazılarının ise daha başlamadı. Emirname değişse de izin alanların hakkı saklı kalacak. Dolayısı ile atı alan Üsküdar’ı geçti, alan alacağını aldı sonra değişiklik yapıldı” şeklinde konuştu. Atun, ayrıca ortada anayasaya aykırı bir durum da olduğunu ifade ederek, “bazıları 10 kat izni aldı, bazıları ise almadı. 4 kat sınırına uyanların suçu nedir.
GİRNE’Yİ BİTİRDİLER
Yapılanlar tamamen anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Asla 10 kat izni verilmeyecekti. Büyük bir haksızlık yapıldı” dedi. Atun, Girne’nin yeşili azalmış, antik limanı ezilmiş, yüksek beton yığınlarının arasında tarihi değerini yitirmiş, cazibesini kaybeden ölü bir kente dönüştüğünü dile getirdi. Turistlerin tarihi ve doğayı görmeye geldiğini kaydeden Atun, turizm açısından en büyük sermaye olan doğallığın korunması gerektiğini belirtti.


En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır