2022 © Kıbrısemlakmerkezi.com
yakınlaştırmayı etkinleştirmek için tıklayın
aranıyor
Hiç sonuç bulamadık
haritayı aç
Görüntüle Yol haritası Uydu Hibrit Arazi Lokasyonum Tam ekran Önceki Sonraki
Gelişmiş Arama
Arama sonuçlarınız

Greensense Landscape Direktörü Mehmet Emre Olgaçer Konutlarda Peyzajın Önemini Anlattı

13 Kasım 2021

Kuzey Kıbrıs bahçeli yaşamının yaygın olduğu bir bölge. Peki bahçelere hayat vermek için yapılan peyzajda nelere dikkat etmek gerekir? Greensense Landscape Direktörü Ziraat Mühendisi ve Emekli Çevre Koruma Dairesi Şube Amiri Mehmet Emre Olgaçer, detayları Kıbrıs Emlak Merkezi okurları ile paylaştı.



Greensense Landscape Direktörü Mehmet Emre Olgaçer Konutlarda Peyzajın Önemini Anlattı
Sadece bir evin içi değil, dışı ve çevresi de yaşamımıza değer katan detaylar arasında. Özellikle son yıllarda müstakil, hem de toplu konut projeleri peyzaja büyük önem veriyor.
Hatta öyle oldu ki, bahçe düzenlemesi hem projenin kalitesini gösteren, hem de fiyatını arttıran kriterler arasına girdi.
Kuzey Kıbrıs bahçeli yaşamın yaygın olduğu ülkelerden biri. O yüzden Kıbrıs Emlak Merkezi olarak, bu içeriğimizde sizin için peyzaj konusunu işliyoruz.
Peyzaj düzenlemeleri nasıl, ne zaman ve hangi detaylar düşünülerek yapılmalı? Bu süreçte fark etmeden de olsa karşılaşılan hatalar neler? Hangi tavsiyelere dikkat etmek gerekir?
Konuğumuz bu işin tecrübeli isimlerinden, Greensense Landscape Direktörü Ziraat Mühendisi ve Emekli Çevre Koruma Dairesi Şube Amiri Mehmet Emre Olgaçer.
Kuzey Kıbrıs’ın en özel konut projelerinin yer aldığı bir portal olarak, proje odaklı bir giriş sorusu ile başlayalım. Peyzaj çalışmaları konut projelerine nasıl bir katkı sağlıyor?
Peyzaj yaşamın kendisi. Yapay bir olgu değil. Peyzaj ile kişiler yaşayacağı konut içerisinde yaşam kalitesini arttıracaktır. Örneğin bir çöl ortamında olmak mı insana iyi gelir yoksa cennetvari bir ortamda yaşamak mı insana iyi gelir. Bizden örnek verirsek Mesarya ovasının kuraklığı cazip mi gelir insanlarımıza? Amerika’da da Las Vegas çölü peyzaj çalışmaları ile insanları kendisine çeken bir yer halini almıştır. Biz de bunu yapmak istiyoruz. Konut projelerinde, yerleşim alanlarında ve kamusal alanlarda yaşam kalitesini arttırma amacındayız. Manzaralarımızı çiçeklerle, çalı bitkileriyle, ağaçlarla süsleyerek betondan kendimizi soyutlamak, standartlarımızı yükseltmek istiyoruz. Konut projelerine bu konuda da katkı sağlıyoruz. Tüketicinin doğasına temas etmek konut projelerine değer katıyor ve tüketiciye daha cazip geliyor. Kendi tecrübelerimden yola çıkarak söylemek isterim ki, müteahhit arkadaşlarım da bu şekilde dile getiriyor; peyzaj zorunluluk haline geldi artık. Konut projelerinde peyzajı en sona bırakmak gibi bir lüksümüzün kalmadığını görüyoruz.
Peki istediğimiz zaman, istediğimiz ekimi veya düzenlemeyi yapabilir miyiz? Peyzaj düzenlemeleri için en uygun zaman ne?
Peyzaj için zaman her zaman önemli değil. İnsan gibi bitkiler için de 4 mevsim geçerlidir. Bu nedenle yapılacak çalışmalar mevsimsel etkilere göre farklılık gösterir. Örneğin kış dönemi büyük boylu ağaçların dikimi için en uygun dönemdir. Fakat diğer mevsimlerde ağaç dikilmemesi gibi bir kural yok. Özellikle tarımsal üretim teknolojisinin gelişmesinden dolayı saksıda yetişen ürünler çok sıcak havalar olmadığı taktirde ekimi yapılabilir. Başka bir örnek vermek gerekirse çim alan hazırlıklarında da sıcak iklim çimi ve soğuk iklim çimleri gibi farklılıklar var. Sıcak iklim çim tohumları bahar aylarında ekilebilir. Üstelik gelişmeler bu konuda da devam etti ve rulo çim ekim yöntemi geliştirildi. Bu sayede mevsimsel faktörlerde esneme sağlayabiliriz.
Peyzaj düzenleme anlamında altyapı çalışmaları yapılabilir. Sulama sistemleri kurulabilir, toprak besin değeri bakımından zenginleştirilebilir. Budama, ilaçlama ve sulama gibi faaliyetler yıl boyunca yapılmalıdır.
Siz anlatırken bahçe sahiplerinin bu süreçte yaşadığı heyecanı göz önüne getiriyorum. Çoğu zaman acemilikle ve heyecanla yapılan hatalar neler? Onları da paylaşır mısınız?
Peyzaj tasarım sırasında bitki seçimi yaparken hatalar yapılabiliyor. İklime ve toprak yapısına uygun olmayan tercihler planlanan tasarımı ortaya çıkarmada büyük engel.
Bitkilerin olgunlaşmasıyla, büyümesiyle kazanacakları ebatları ön görmeden dikim yapmak uzun vadede bitkiler için de, görsel açıdan da büyük problem olabilir.
Toprak analizi yapmamak özellikle büyük çaplı çalışmalarda büyük maliyetli zararlar verebiliyor.
Dikim ve ekim yapılacak yerlerde toprağın drenaj çalışmasının yapılmaması ve uygun kök çukur derinliği yakalanmaması da aynı zamanda bitki gelişimini çok olumsuz etkilemektedir.
Bitkinin karakteristik özelliklerine aykırı şekilde budamak peyzaj projemizi ciddi şekilde baltalar.
Yanlış sulama tekniği ve/veya yanlış sulama sistemi ile bitkilerimizi kaybedebiliriz.
Kuzey-güney cephelere ekilecek, gölgeden ve ışıktan farklı etkilenen ortamı göz ardı ederek bitki seçmek en çok rastladığımız hatalardan biridir.
Herkesin geniş bahçesi yok. Küçük alanları da değerlendirmek önemli. O yüzden küçük metrajlı bahçelerde peyzaj çalışmaları için tavsiyeleriniz neler?
Bizim gibi meslek erbabı olan kişileri en çok zorlayan projeler dar alan peyzaj projeleridir. Büyük alandaki rahatlığı buralarda bulamıyoruz. Bu nedenle fazla genişlemeyen, bodur tabir ettiğimiz bitkiler tercih ediyoruz. Bodur bitkilerden dolayı bahçelerine gölgelik yapanlar da yaygın olduğundan dolayı biz gölge seven bitkileri de tercih ediyoruz. Ağaç tercih edilecekse de bu sayı bir veya iki olmalıdır. Çok ağaçlandırmalı tasarımlardan uzak duruyoruz. Özellikle güney yönlerde çardak gibi yapay gölgeliklere sarmaşık sardırma usulü ile peyzaj çalışmalarımızı zenginleştiriyoruz.

Uzaktan bakması, içinde dolaşması güzel. Fakat bir de sorumluluğu olmalı bu işin. Bahçe sahiplerinin üzerine düşen görevler neler?

Bir konut sahip olduk, bunun yanında bir de bahçemiz olsun istedik. Bahçe sahibi olmak demek modadan ziyade bir zorunluluk gibidir. Bahçemiz de hayvan bakımı gibi sahibinin bakımına muhtaçtır. O nedenle bu sorumluluk bilincine sahip olmalıyız. Kendimiz yetemiyorsak profesyonel yardım almalıyız. Konu içerisinde çalışmış ve geçmiş projeleri ile deneyimini gösteren kişilerle çalışılmalıdır.
Aynı sorumluluk kamusal bahçelerimizde, peyzaj çalışmalarımızda da geçerlidir. Vatandaşların yanında kamu kurumlarımızın da bu sorumlulukları yerlerine getirmelidir. Konuya bu şekilde geniş bakmalıdır.
Kişisel bahçelerimiz ile kamusal bahçelerimiz bir bütünlük yakalamalıdır ve aynı hassasiyetle gözetilmelidir.
Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına bir mesajınız var mı?
Vermek istediğim birkaç mesaj var;
Peyzaj çalışmalarına gereken değerin verilmesi lazım. Tüm konut projelerinde peyzaj kesinlikle göz önünde bulundurulması lazım. Burada en büyük eksiğimiz budur. Ne zaman inşaat projeleri sona yaklaşsa bütçeler de azaldığı için firmalar da üstün körü bir çalışma ile peyzaj tamamlanır. Bu da konut değerlerini etkiler.
Konut arayan tüketici artık çıplak bir istemiyor, peyzaj anlamında da arayış içerisinde. Bu nedenle konut projelerinde peyzaj çalışmaları da bir yatırım aracı haline dönüşmektir. Firmalar bu çalışmaları ile de kendi reklamlarını yapabilmektedirler.
Yerel firmalarla bu konuya çözüm bulunsun, ithalden mümkün olduğunca kaçınılsın. Ülkemizde de bu konu ile ilgili başarılı firmalar var. Doğru peyzaj firması ile gelen doğru altyapı, doğru bitki seçimi ve doğru mimari birlikte yaşam kalitemizi en üste taşıyabiliriz. Herkese işinde başarılar dilerim.
KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Listeleri Karşılaştır